Předáváme praktické zkušenosti učitelům i žákům

Předáváme praktické zkušenosti učitelům i žákům
27. 6. 2024 Vzdělávání 307 zobrazení

Po loňském pilotním workshopu pokračujeme v mentorování učitelů odborného výcviku, ale i nadaných žáků, kteří se formou stínování učí správné techniky a postupy. 

Minulý týden se v Brně, v podlahářských dílách Střední školy polytechnické, opět setkali s našimi zkušenými profesionály učitelé odborného výcviku z cechovních škol a jejich nadaní žáci. Počet účastníků intenzivního školení se rozrostl stejně jako počet mentorů. Co bylo na programu:

Michal Žíla (www.michalzila.cz) účastníky seznámil s různými typy dřevěných podlah (dvouvrstvé, třívrstvé, mozaiky, parkety atd.). Vyzkoušeli poskládat různé vzory z masivních parket (vazba, stromeček, dvojitý stromeček, trojitý stromeček, propletenec aj). Vyzkoušeli si založení parket vzor stromeček/ rybina včetně pokládky do elastického lepidla značky Murexin a způsoby dořezu parketové podlahy včetně úpravy parkety, z levé/pravé na univerzální. Vyzkoušeli si broušení mozaikových kazet v provedení z více dřevin. Potrénovali tmelení s více různými odstíny prachu (mahagon a dub), brousili podlahy, vyzkoušeli si aplikaci několika různých povrchů. Vyzkoušeli si přípravu a aplikaci dvoukomponentního Hardwaxu od Eukula, předmáčení dřevěné podlahy pomocí vody, aplikaci základního laku a následně dvoukomponentního laku Eukula Extreme a louhů na dubovou zámeckou kazetu o velikosti 660x660 mm. Měli možnost vidět, jak louhy reagují na různé dřeviny a jak se liší výsledek. A každá škola obdržela mozaikové kazety, aby na nich mohla trénovat ve svých dílnách.

Jiří Kudrna (www.floorcolor.cz) se věnoval čištění povrchu podlahovin po ukončení pokládky neb tento krok bývá často podceňován a ze strany uživatelů často reklamován. Ukázal hloubkové základní čištění a mikrobrus povrchu před aplikací renovačních laků na povrch elastické podlahy, na které následovala ukázka lakování PVC. Přírommní si vyzkoušeli manipulaci s jednokotoučovým strojem při mikrobroušení povrchu a nanášení laku správnou lakovací technikou a dozvěděli se jak renovovat i silně mechanicky poškozený a poškrábaný povrch PVC, linolea, kaučuku, litých epoxidových nebo polyuretanových podlah tak, aby povrch opět vypadal jako nový.

Jaroslav Sedláček (www.proflooring.cz) Hlavním tématem jeho pracoviště bylo proč upřednostňovat instalace koberců na podložku. Přítomní získali potřebné informace o všech benefitech, které podložka pod kobercem nabízí (vyšší komfort, zateplení, odhlučnění, životnost) a charakteristiky, podle kterých se vybírá nejvhodnější podložka, způsoby instalace. V praktické části si účastníci zkoušeli instalaci napínacích lišt, podložky a následně samotné napínání koberce. Používali profesionální nářadí, které instalaci usnadňuje. Opakovaně si vyzkoušeli napínání koberce, svařování, včetně správné úpravy koberce přes sesazením. Seznámili se s napínámí koberce na schody.

Petr Polášek (www.fatrafloor.cz) Měl k dispozici dvě pracovní kóje. Do jedné žáci položili aklimatizované Lino v roli NFE 2m šířky, následně rozměřovali a obřezávali detaily na podlaze. U druhé kóje, kde byl kladen Elektrostatik, byly nejdříve probrány zásady aplikace dle kladečského předpisu výrobce. Po nalepení a válcování obou kójí, se podlahovina nechala technologicky odpočívat do druhého dne. Následně si mladí podlaháři vyzkoušeli frézování drážek, samotné svařování šnůr včetně finalizování seřezáváním sváru načisto. 

Josef Voborník (www.videopodlahy.cz)  Byl všude, kde bylo potřeba cokoliv demonstrovat. Nejvíce trénoval seříznutí PVC krytiny a přípravu na studený svár za použití nářadí Janser TIP TOP. Ukazoval netradiční způsoby lištování PVC soklem. Mentoroval bezpečné řezání na stolních pilách Festool.    

A jak hodnotí druhý ročník učitelé odborné výchovy?

Josef Bršlica (www.ssuhbrod.cz) Jsem rád, že se workshop pro roce opět konal, neb jsou zde ukázány práce a techniky, které s žáky neprovádíme. Největší úspěch mělo u žáků kladení koberců a podložky pod skvělým školitelem Jaroslavem Sedláčkem. Vysoko hodnoceno bylo kladení dřevěných podlah a jejich různé druhy renovaci, kde bylo vidět, že Michal Žíla je mistrem ve svém oboru. Děkuji Petru Poláškovi za trpělivost s žáky při pokládce PVC, svařování, lištování a Jiřímu Kudrnovi za inspiraci s renovacemi podlahovin.

Josef Šurkala (www.jilova.cz) Letošní workshop se nám líbil. Nás učitele hodně inspirovaly dřevěné podlahy s Michalem Žílou. Kluky nejvíc bavilo napínání koberce s panem Sedláčkem. Hodně zajímavé bylo i předvedení produktů dr. Schutze. A panu Poláškovi, se kterým jsme v kontaktu po celý rok, bych chtěl poděkovat, že klukům osvěžil svařování a pokládku elektrostatiky.

Tomáš Vrhel (www.skolajarov.cz) Po loňské zkušenosti, kde jsem byl unesen novými technologiemi, pracovními postupy či novinkami ze světa podlah, jsem se na letošní workshop těšil. A nemýlil jsem se, bylo to přínosnější než ten loňský. Palec nahoru dávám panu  Sedláčkovi z ProFlooring, který představoval napínání koberců a vše s tím spojené. Velké díky náleží parketáři panu Žílovi za vše kolem dřevěných podlah a panu Poláškovi za vše kolem pokládky PVC, svařování za tepla, materiálů a technologických postupů.